Muskelinflammation – Symtom, orsak och behandling

Denna artikel handlar om muskelinflammation, vanliga symptom vid smärta, hur och när en inflammation kan uppstå, egenvård, behandling och tips på förebyggande åtgärder.

Författare: George Saba

Vad är muskelinflammation?

Muskelinflammation är när kroppen upplever att ett område har belastats för mycket och behöver läkning/vila. Inflammation är kroppens sätt att läka och skydda området. Muskelinflammation är ett begrepp som oftast kommer upp vid smärta i en muskel och/eller muskelsenan.

Begreppet är väldigt brett då muskelsmärtor är vanliga, samt att det kan vara så att man har ont i en muskel, men ändå inte har en inflammation i den. Vid en muskelinflammation så har man oftast ont i muskeln, både vid aktivering av muskeln och vid vila. Vanliga symptom vid inflammation är svullnad, rodnad, smärta och en värmeökning kring området. En annan tydlig indikation på att du har en pågående inflammation i muskeln och/eller senan är om du akut har fått ont i området efter att ha överansträngt muskeln vid aktivitet.

Den akuta inflammationen och smärtan går oftast över på några dagar. Muskeln och senan går hand i hand vid inflammation, men det finns en skillnad på symptom, läkningsförmåga och händelseförlopp mellan en inflammation i muskeln och i senan, som vi kommer gå in på längre in i artikeln.

Symptom vid muskelinflammation

Det vanligaste symtomet vid en muskelinflammation är egentligen likadan som en inflammation någon annanstans på kroppen, det är smärtsamt. Som vi nämnt tidigare är det inte bara smärta som är ett vanligt symtom, utan också rodnad, svullnad och en lokal värmeökning. Med det sagt vet vi att vissa inflammatoriska processer kan skilja sig beroende på vart det sker och på händelseförloppet.

En av de vanligaste områden där man kan få muskelinflammation är i axeln. Ett vanligt tecken på det är att man nyligen har överansträngt axeln/överkroppen där musklerna har fått jobba väldigt hårt på kort tid jämfört med vad man är van vid. Detta kan leda till inflammatoriska processer. Vanligaste symtomen vid en muskelinflammation i axeln är att det är svårt att lyfta armen, ont under nätterna och svårt att ligga på den sidan. Om man inte tar hand om problemet snabbt och bra, så finns det en stor risk att inflammationen övergår till långvariga skador i muskelsenan.

Ett annat område som är vanligt att få inflammation i är under fötterna, det som brukar kallas för plantar fasciit eller hälsporre. Här sätter inflammationen sig i muskelsenan/fascian vilket oftast betyder att läkningen kommer ta längre tid. Klassiska symtom för det är morgonstelhet i området, svårt att gå barfota på hårt underlag, ont under hälen/trampdynan. Läs gärna mer i vår artikel om hälsporre.

Hur känns inflammation i muskeln?

Muskelinflammation är en tydlig, lokal och smärtsam känsla kring muskeln. Det kan kännas molande och dovt men ändå konstant värk kring muskeln som är inflammerad. Man har oftast ont vid vila och när man väl ska aktivera muskeln. I många fall kan smärtan minskas vid en större aktivitet i området, men det leder oftast till att det blir ännu värre efteråt då risken finns att man belastar muskeln mer än vad den orkar just då.

Ett bra exempel på en muskelinflammation är att man för första gången på länge får för sig att börja löpträna flera gånger i veckan, då kan det snabbt leda till smärtor i knäna och höfterna. Detta har förmodligen inte orsakats av något som har gått sönder i dessa områden, utan att det snabbt blivit en överbelastning (då kroppen inte är van) vilket oftast leder till inflammatoriska processer i muskelsenorna.

Hur får man muskelinflammation?

Muskelinflammation brukar vanligtvis uppstå när någon form av överbelastning har skett jämfört med vad området klarar av. Om vi gör något fysiskt för mycket på för kort tid med för kort vila så brukar det nästan alltid leda till en inflammation i muskeln/muskelsenan. Kroppen behöver uppleva att den klarar av belastningen vi utsätter den för, det är därför viktigt att man successivt höjer sin belastning sakta men säkert. Våra muskler och senor behöver tid för återhämtning efter fysiska aktiviteter.

Inflammation i en muskel kan oftast orsakas av att man är svag kring det området. Ett bra exempel på det är hopparknä där knäsenan blir inflammerad. Vanligtvis så behöver man stärka närliggande muskler samt höfter och fötter för att se till att benet håller sig stabilt.

Få hjälp med muskelinflammation

Låt någon av våra legitimerade naprapater hjälpa dig på vägen mot en smärtfri vardag!

Muskelfästesinflammation

När man pratar om muskelinflammation så är det väldigt vanligt att inflammationen sätter sig i muskelsenan, även kallat för muskelfäste. För att förstå varför inflammationen sätter sig mest på senan så behöver man förstå att återhämtningen i senan är sämre än muskel pga den minskade blodtillförseln i senan. Muskelsenan är vävnaden som fäster muskeln på skelettet.

Vid överbelastningsskador så sker det oftast en inflammatorisk process på muskelsenan då den inte hinner återhämta sig i takt med muskeln. Det blir för mycket för senan att hantera vid exempelvis en plötslig ökad fysisk aktivitet.

Det klassiska exemplet är när man får för sig att man vill börja träna och komma i form snabbt. Då brukar man gå från nästan ingen träning alls till flera träningspass i veckan, detta blir för mycket för musklerna och speciellt senorna då tiden räcker inte till för återhämtningen.

För att förebygga och undvika sådana skador bör man vara noga med att man successivt ökar sin belastning. Om man redan har fått en inflammation/skada i ett område så är det viktigt att först vilar i några dagar så att den akuta inflammationen lägger sig, sedan bör man ta kontakt med en Naprapat eller någon annan vårdgivare som arbetar med sådana besvär.

Vad kan man göra själv?

Vid akut inflammation bör du vila i några dagar från provocerande aktiviteter. Antiinflammatoriska läkemedel kan oftast rekommenderas i den akuta fasen för att få ner smärtan snabbare, kontakta din sjukvårdsgivare eller en farmakolog för mer info om läkemedel.

När den värsta smärtan är över, så uppmanar vi då till att man successivt börjar röra på kroppen så att man får igång blodcirkulationen, detta främjar läkning. Viktigt att man rör på sig men att det inte provocerar smärtan.

När bör man söka vård?

Vi rekommenderar att söka vård när smärtan inte försvinner efter att man har vilat i några dagar eller om det blir ett återkommande fall. Vi kan med hjälp av en noggrann undersökning samt våra behandlingstekniker få ner smärtan snabbt och förebygga problemet med individanpassad rehabilitering av problemet.

Behandlingar vid muskelinflammation

  • Massage och akupunktur- oftast runt omkring inflammationen så att man får en avslappning kring muskulaturen i det drabbade området. Smärtlindrande.
  • Stötvåg- vid långvarig/återkommande inflammation i senan.
  • Rehab- övningar som bidrar till läkning och förebygga eventuella skador i framtiden.
  • Justering- kring närliggande leder för smärtlindring och ökad rörlighet.

Förebyggande åtgärder

För att förebygga eventuella muskelinflammationer rekommenderar vi att ha en hälsosam livsstil, lyssna på kroppen och försök utöva tyngre/pulshöjande fysisk aktivitet 2-3 gånger i veckan. Viktigt att man också tänker på att om man ska utöva tyngre aktiviteter så bör man vara försiktig samt att man gradvis ökar sin belastning i ett kontrollerat tempo.

Få rätt behandling av en naprapat

Om du upplever besvär med inflammation i muskeln som begränsar dig i vardagen kan du låta någon av våra erfarna naprapater hjälpa dig med en skräddarsydd och effektiv behandling för att du ska kunna återgå till en normal vardag utan smärtor.

Välkommen att boka tid online eller kontakta oss.

Läs vidare om olika besvär och inflammationer:
Bursit

Naprawell logotyp

Naprawell är legitimerade Naprapater och experter inom ryggbehandling.

+08-296367

kontakt@naprawell.se